Хинап се нарича китайската фурма, която е известна на света повече

...
Хинап се нарича китайската фурма, която е известна на света повече
Коментари Харесай

Това растение убива раковите клетки?

Хинап се назовава китайската фурма, която е известна на света повече от 5 000 години, само че в България едвам в този момент стартира да набира известност.

Такива насаждения се срещат все по-често в Индия, Пакистан, Съединени американски щати, Испания, Италия, Франция, Португалия и други Интересът към китайската фурма е извънредно огромен, тъй като плодовете могат да се употребяват и в сурово положение, и модифицирани в пюрета, компоти, сладка, маринати или захаросани.



Преработеният хинап намира необятно приложение във фармацевтичната, сладкарската и парфюмерийната индустрия. У нас растението се отглежда доста елементарно, не са маркирани случаи, в които да бъде нападнато от заболявания или вредители.

Китайската фурма е желана и поради извънредно потребните си свойства. Пресните плодове съдържат доста скъпи съставки като захари, органични киселини, белтъчини и други Хинапът съдържа огромно количество кобалт, йод, желязо и най-много витамин С. Цветовете му също са доста медоносни и обезпечават паша на пчелите за късните летни месеци (цъфтежът е през юни-юли), когато масата от цветни растения от дълго време е прецъфтяла.



Още в предишното хинапът е бил употребен за лекуване на настинка, заболявания на черния дроб, бъбреци, сърце, при заболяване на храносмилателната система, високо кръвно и за контролиране на холестерол. Всички елементи на китайската фурма имат лечебни свойства – и кората, и листата, и корените, и плодовете.

Китайската фурма

Есента е най-подходящият миг, в случай че желаете да засадите фиданка от хинап в двора си. Такива може да се намерят към този момент и на нашия пазар. Ако към този момент сте пробвали от плодовете на това растение, можете да го завъдите и от костилката.



Дръвчетата на китайската фурма са доста продуктивни. Започват да раждат плодове още на втората-третата година от засаждането. Растението може да се развие като шубрак, в случай че не се подкастрят израсналите издънки, осведоми zdravedae.com.

Хинапът бива определян и като „ желязното дърво “, защото дървесината му е доста твърда. Кореновата му система е много мощна – на дълбочина корените му могат да доближат до 3 метра, а на широчина – до 7 метра в диаметър. Ето за какво растението не е капризно и може да се развива както в субтропичен климат, по този начин и в умерено-континентален. Издръжливо е и на мраз – до минус 30 градуса по Целзий, което дава късмет на китайската фурма да се развива свободно и по нашите ширини.



Известно е, че способства за очистването на организма от редица нездравословни субстанции – холестерол, жлъчни киселини, карбамид, тежки метали, радионуклиди и така нататък Клинични проучвания потвърждават, че ежедневната консумация на 5-6г пектин (винена чаша плодове на хинапа) в продължение на няколко месеца намалява равнището на холестерола с до 18%. Съдържанието на протеини в месестата част на плодовете е 2-5%, а на липидите – до 0,3%. Органичните киселини (винена, ябълчна, малонова, янтарна) съставляват 1,7-3% от масата на плода.

В него се съдържат и редица значими за човешкия организъм витамини – А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Р.



Особено високо е наличието на витамин С (до 1700 мг/100 г), което превъзхожда това на приетите „ водачи “ – кивито, лимоните, портокалите и касиса, 10-20 пъти! В плодовете на хинапа се съдържа доста количество Р-активни съединения (305-1230 мг/100 г). Към тези субстанции с витаминна интензивност най-често се причисляват група биофлавоноиди (рутин, цитрин, катехини и др.) с многостранно позитивно влияние върху човешкия организъм – противопоставяне на свободните радикали (предвид високата им антиоксидантна активност), придаване на разтегливост на кръвоносните съдове, препятстване на съмненията на кръвното налягане, поддържане на дейната форма на витамин С и така нататък



Наред с това тези субстанции се опълчват на разрушаването на изключително значимата хиалуронова киселина, която укрепва, „ циментира “ клетките на кръвоносните съдове, предпазвайки ги от увреждания.

Плодовете на хинапа имат свойството да убиват раковите кафези на белия дроб, гърдата и простатата, сочат данни от изследване,

Те предизвикват „ вътрешен стрес “ на туморите, съгласно откриватели от Кралското общество по химия. Резултатите са оповестени след голям брой опити в лаборатории.



Ето за какво не е потвърдено, че потреблението на тези плодовете помогне при лекуването на рак. В китайската медицина обаче те се употребяват при бодърствуване, загуба на вкус и диария.

Изследователите считат, че екстрактите от плода на хинап могат да се употребяват при лекуване на рак в обичайна китайска медицина.

Въпреки това екипът, направил проучването, декларира, че са нужни спомагателни изследвания, с цел да се дефинира по какъв начин това растение предизвиква гибелта на раковите кафези.



В тези неповторими плодчета са открити още флавоноиди (кампферол, мирицетин и др.), които имат антиоксидантно, кариопротекторно и антиканцерогенно деяние, тритерпени (олеанолова киселина, урсолова киселина, бетулин и др.), проявяващи антиоксидантно и антиалергично деяние и способността да намаляват равнището на холестерола и кръвното налягане, тритерпенови гликозиди, алкалоиди и редица други биологично дейни органични вещества. Неотдавнашни наблюдения демонстрираха, че съдържащият се в плодовете на хинапа гликозид неомертилин спомага за намаление на равнището на глюкозата при болните от захарен диабет.



Според създателите на проучването ежедневното приемане на чаша пресни плодове в продължение единствено на една седмица води до нормализиране на кръвната захар.

Плодовете на хинапа съдържат и забележителен брой скъпи минерали (калий, калций, магнезий, мед, цинк, желязо, кобалт, манган, фосфор, йод и др.), измежду които изключително огромно е количеството на калия (250 мг/100 г), който в медицината е прочут като „ минералът на сърцето “.

Помага за естественото действие на сърдечносъдовата система, бъбреците, подкрепя мозъчната активност, изхвърлянето на шлаката от организма и така нататък Калорийността на плодовете съставлява 59-105 ккал (246-439 kJ)/100г. Най-добре е те да се берат, когато обвивката им придобие зелено-кафява багра.



Интересна специфичност на хинапа е, че след узряване плодовете му окапват дружно с носещото ги стръкче. Затова в Китай те не се берат, а клоните на дървото се удрят с дълги бамбукови пръти.

Плодовете могат да се изсушат на слънце, след което се резервират в продължение на една година. От тях може да се получи брашно, от което да се подготвят редица забавни кулинарни творения. Настойката от изсушените плодове оказва удобно влияние при разнообразни инфекциозни болести, проблеми със стомашно-чревния тракт, болести на пикочната система – бъбреците и пикочния мехур, стоматит и заболявания на устната празнина, нараснало кръвно налягане, намалена имунна отбрана и така нататък За подсилване на организма се предлага тримесечен курс, в продължение на който се изяждат по 20 плодчета хинап три пъти на ден.



В редица случаи е следено, че плодовете на хинапа имат по-изразен лечебен резултат от лекарствените средства на обичайна медицина. В частност, оповестява се, че постоянното им изразходване дава доста добър резултат при упорити болести като алергичен ринит и астма.

Листата на хинапа съдържат анeстезиращи субстанции, които за известно време изцяло отстраняват чувството на сладкия усет, само че резервират соления и киселия.

Инфо: plovdiv24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР